Nic tak nie poprawia relacji, jak dobra kuchnia
Relacje między ludźmi ze Wschodu i Zachodu to często bardzo skomplikowany temat.
Jednak jest jedna rzecz, która zawsze łączy ludzi, niezależnie od regionu w którym mieszkają, czy wyznawanych wartości.
To oczywiście dobra kuchnia, a nic, tak jak jedzenie, nie pozwala nam poznać i docenić innych regionów.
Główne składniki królujące na Bliskim Wschodzie to warzywa, jak bakłażan, pomidor, papryka, cukinia, owoce (głównie granat, cytryna, figa), zioła i rośliny strączkowe, a wśród mięs jagnięcina i baranina.
Co ciekawsze mieszkańcy Bliskiego Wschodu nie wyobrażają sobie życia bez humusu, specjalnej pasty, która składa się z ciecierzycy i zmielonych ziaren sezamu, z którą wiąże się nawet bardzo ciekawa legenda o sułtanie Saladynie.
Europejczyków może zdziwić też fakt, że chociaż na Wschodzie można spotkać wiele odmian kebabu nazwa ta, najprawdopodobniej, wywodzi się z języka angielskiego i nie musi być koniecznie specjalnością tamtego regionu, jednak na pewno potrawa ta, zwłaszcza Europejczykom, smakuje wyjątkowo dobrze, niezależnie od miejsca.